Американски дрон се разби край иракската столица Багдад, съобщава Франс прес.

...
Американски дрон се разби край иракската столица Багдад, съобщава Франс прес.
Коментари Харесай

Проиранска групировка свали американски дрон в Ирак

Американски дрон се разруши край иракската столица Багдад, съобщава " Франс прес ".

Съединени американски щати потвърдиха новината, откакто подкрепяни от Иран екстремисти обявиха, че са стреляли по безпилотен летателен уред, летящ над Ирак.

" Американски дрон се разруши покрай авиобаза " Балад " в Ирак "  в четвъртък вечерта локално време, уточни американски чиновник в региона на защитата. Той не посочи модела на сваленото устройство.

" Иракските сили за сигурност прибраха дрона. Няма данни за ранени ", добави служителят и означи, че повода за случая се проверява.

" Ислямската опозиция в Ирак " - съюз от свързани с Иран въоръжени групировки, които се опълчват на поддръжката на Съединени американски щати за Израел, през вчерашния ден заяви, че е стреляла по американски MQ-9 - вид дрон, който може да се употребява както за наблюдаване, по този начин и за нанасяне на удари - който е оперирал над Ирак ден по-рано.

" Муджахидините през вчерашния ден поразиха дрон MQ-9, принадлежащ на американските окупатори ", показаха от групировката.

По данни на Пентагона от средата на октомври против американските и съюзническите сили в Ирак и Сирия са били извършени към 140 офанзиви. Отговорност за доста от тях е поета от " Ислямската опозиция в Ирак ". Вашингтон е направил ответни удари и в двете страни.

На 4 януари при американски удар в центъра на Багдад загина проирански пълководец, за който Вашингтон твърди, че е взел участие в офанзиви против американски войски - ход, който разгневи иракското държавно управление.

Премиерът Мохамед Шиа ал Судани, чието държавно управление е подкрепено от партии, свързани с Техеран, призова водената от Съединени американски щати интернационална коалиция срещу джихадистката формация " Ислямска страна " да напусне страната.

По-рано тази седмица представителят на Пентагона генерал-майор Пат Райдър съобщи, че Вашингтон ще " продължи да се съветва от близко " с иракчаните, само че че той " не е осведомен с каквото и да било публично искане от страна на държавното управление на Ирак " американските сили да се изтеглят.

Съединените щати имат към 2500 бойци в Ирак и 900 в Сирия като част от обединението против " Ислямска страна ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР